Długa tradycja cukiernictwa w kraju.

Moje wpisy

Cukiernictwo w Polsce ma długą tradycję. Najsłynniejsze cukiernie powstały w dwudziestoleciu międzywojennym, a niektóre pod koniec XIX wieku. Prawdziwe cukiernictwo to rzemiosło z pasją. Można powiedzieć, że łączy w sobie zamiłowanie do wyrobów z cukru ze sztuką. Trzeba spojrzeć na wyszukane torty i ciasta, aby uświadomić sobie, że wyprodukowanie tak pięknie wyglądających słodkości, wymaga nie lada zdolności.

krajowe cukiernictwo zostało nieco zaniedbane w PRL-u. W tamtych czasach nie było pozwoleń. Były gotowe przepisy, pomysłowość nie były pożądanymi cechami u pracowników cukierni. W dzisiejszych czasach widać wyraźnie swoisty renesans profesjonalnego cukiernictwa. Sytuacja ta to przede wszystkim niekwestionowana korzyść dla wszystkich łasuchów. Najbardziej znane cukiernie znajdują się w Paryżu. We Francji wybrane cukiernie mają niezwykle odświętny charakter. Ciastka sprzedaje się w gustownym wystroju wnętrza. Wyroby są wystawione w szklanych gablotach i pakowne w złote pudełka. We Francji cukiernictwo jest rzeczywiście na niedoścignionym poziomie i urasta do rangi sztuki. Tajemnica tkwi przede wszystkim w wyjątkowej technice, które w naszym kraju są po prostu nieznane. Czytaj dalej
Author: O'CCAFFE
Zawodowe cukiernictwo polega głównie na tworzeniu nowych smaków. Oczywiście istnieje też cukiernictwo przemysłowe. Tutaj również oczekuje się umiejętności zawodowych, jednak wytwórstwo na masową skalę nie wymaga większej kreatywności.

Praktycznie praca w tym zawodzie, jeśli mamy dobre wykształcenie może być opłacalna i łatwo znaleźć zatrudnienie. W mniejszych i większych miastach|każdym mieście|niejednym mieście znajdują się czasami liczne cukiernie lub fabryki wyrobów cukierniczych. Jeżeli dajmy na to szukamy w internecie: praca Opole, praca cukiernik, to z pewnością nie będziemy mieć kłopotów z zatrudnieniem. Author



Jeśli chcemy wykonywać zawód cukiernika, powinniśmy ukończyć właściwą szkołę lub profesjonalny kurs. Absolwent szkoły powinna być wyuczona do wykonywania istotnych w zawodzie czynności. Są to między innymi: sporządzanie półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych oraz biegłość dekorowania.
Dalsza cześć